Wij van Verloskundigen PuurBegin begrijpen als geen ander dat de geboorte van een kind een wonderbaarlijke ervaring is, vol mooie momenten maar soms ook met wat hobbels op de weg. Een van die hobbels kan een vastzittende placenta zijn. Misschien heb je wel eens van deze term gehoord, of misschien is dit helemaal nieuw voor je. Hoe dan ook, in dit artikel duiken we dieper in op wat het precies betekent als je te maken krijgt met een vastzittende placenta. We leggen je uit wat de mogelijke gevolgen en behandelingsopties zijn en hoe je zelf het beste kunt omgaan met deze situatie. Het is natuurlijk spannend, maar geen paniek: kennis is macht en daarom staan wij klaar om jou van A tot Z te informeren. Laten we samen alles ontdekken over een vastzittende placenta: wat nu?
Wat is een vastzittende placenta en waarom gebeurt het
In de wereld van geboortezorg is het thema van een placenta die niet vrijkomt na de bevalling – bekend als retentio placentae, of een vastzittende placenta - een belangrijk onderwerp waarover veel moeders en verloskundigen praten. Na de geboorte van je baby verwacht je dat de placenta, die tot dan toe voeding en zuurstof heeft verschaft, binnen enkele minuten tot een half uur natuurlijk volgt. Soms blijft de placenta echter geheel of gedeeltelijk in de baarmoeder vastzitten. Dit heeft verschillende oorzaken:
- Placenta Accreta: De placenta groeit dieper in de baarmoederwand dan normaal.
- Placenta Increta: Nog een diepere groei in de spierwand.
- Placenta Percreta: De meest ernstige vorm waarbij de placenta door de baarmoederwand groeit, soms zelfs tot aan nabijgelegen organen.
De voornaamste zorgen bij een vastzittende placenta draaien om het risico op ernstig bloedverlies. Het is cruciaal voor zwangere vrouwen om zich bewust te zijn van de mogelijke risicofactoren die de kans op een vastzittende placenta kunnen vergroten:
- Een voorgeschiedenis van zware bevallingen
- Een eerdere curettage
- Een keizersnede of andere operaties aan de baarmoeder
- Een placenta die eerder al abnormaal vastgehecht was
- Zwangere vrouwen ouder dan 35 jaar
- Zwangerschappen kort na elkaar
Zelfs met deze risicofactoren is het belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is.
Hoe weet ik of mijn placenta vastzit: symptomen en signalen
Wanneer je je afvraagt of je te maken hebt met een vastzittende placenta, zijn er een aantal symptomen en signalen waar je op kunt letten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit meestal voorkomt na de bevalling, wanneer de placenta niet binnen de verwachte periode (normaal gesproken binnen 30 tot maximaal 60 minuten na de geboorte van je baby) loskomt. Symptomen die kunnen wijzen op een vastzittende placenta zijn onder andere het uitblijven van de placenta na de geboorte van de baby, hevig vaginaal bloedverlies en het gevoel dat de navelstreng zich naar binnen trekt wanneer er zachtjes aan getrokken wordt. Je verloskundige neemt deze signalen onmiddellijk serieus en gaat hier vervolgens gepast op handelen.
Maatregelen die in deze situatie nodig zijn kunnen verschillen per ernst van de situatie.Allereerst is het belangrijk om rustig te blijven en te luisteren naar de instructies van je medisch team. De verloskundige zal eerst proberen om met medicatie je baarmoeder te stimuleren tot samentrekken. Deze samentrekkingen kunnen helpen om de placenta los te maken. Wanneer deze eerste maatregel niet werkt kan het zijn dat het manueel verwijderen van de placenta nodig is. Dit gebeurt door een getrainde medische professional (gynaecoloog) onder plaatselijke of algemene verdoving. De placenta wordt van je baarmoederwand losgemaakt en verwijderd.
Elke behandeling wordt zorgvuldig overwogen op basis van je persoonlijke situatie, de voorkeur van het medisch team en natuurlijk jouw voorkeuren en gezondheidstoestand. Het is essentieel om goed te communiceren met je zorgverleners over je gevoelens, vragen of zorgen die je hebt aangaande de voorgestelde behandelingen. Jouw gezondheid en die van je baby staan altijd voorop, dus aarzel niet om je zorgen te delen met je verloskundige.
Voorkomen is beter dan genezen: tips om complicaties te vermijden
Wanneer je in de spannende wachtkamer van moederschap zit, helpt het om voorbereid te zijn op situaties zoals een vastzittende placenta. Het helpt nog meer om te weten hoe je dergelijke complicaties kunt vermijden. Allereerst is het essentieel om goed gehydrateerd te blijven en regelmatig te bewegen tijdens de zwangerschap om een gezonde doorbloeding te bevorderen. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby. Bovendien kun je door het volgen van een gebalanceerd voedingsdieet ervoor zorgen dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een gezonde placenta en bevalling.
Daarnaast kan het toevoegen van matige zwangerschapsyoga of -oefeningen aan je routine (na overleg met je zorgprofessional), ook helpen om je lichaam sterker en flexibeler te maken, wat potentiële bevallingscomplicaties kan verminderen. Let wel: bovenstaande tips kunnen de kansen op een vastzittende placenta verlagen, maar garanderen niet volledig de preventie ervan. Het is daarom cruciaal om regelmatig check-ups bij te wonen en elk ongebruikelijk symptoom onmiddellijk te melden aan je zorgverlener.
Na de behandeling: herstel en nazorg voor jou en je baby
Na het ingrijpen om een vastzittende placenta te verwijderen, begint een periode van herstel en nazorg die zowel voor jou als voor je pasgeboren baby van groot belang is. Het proces kan variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en of er complicaties zijn opgetreden tijdens de behandeling. Hieronder volgen enkele belangrijke punten van aandacht voor een vlot herstel:
- Rust en herstel: Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt na de behandeling. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de bevalling en de ingreep. Vermijd zware lichamelijke inspanningen en til niet te zwaar.
- Vraag om hulp: Aarzel niet om hulp te vragen aan je partner, familie of vrienden. Zij kunnen ondersteuning bieden bij huishoudelijke taken, de zorg voor eventuele andere kinderen en natuurlijk ook bij de verzorging van jouw baby.
Tijdens de nazorgfase is het belangrijk om alert te zijn op signalen van jouw eigen lichaam en dat van je baby. Hier zijn specifieke adviezen voor zowel moeder als kind:
- Houdt tekens van infectie goed in de gaten, denk hierbij aan koorts, verandering van je bloedverlies (een sterke, onaangename geur of plotse toename in hoeveelheid) en pijn in je buik.
- De ingrepen bij een vastzittende placenta kunnen ook een grote indruk op je achterlaten. Wees alert op symptomen van postnatale depressie en schroom niet om professionele hulp te zoeken als je je overweldigd voelt.
Bovenal is het cruciaal om met veel liefde en geduld deze periode tegemoet te treden. Zowel jij als je baby hebben tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe wereld.Bij Verloskundigen PuurBegin zetten we ons in om alle aanstaande moeders voor te bereiden, te ondersteunen en zo nodig, gepaste medische zorg te bieden. Het herkennen van de signalen en samenwerken met je zorgverlener kan helpen om de risico’s te minimaliseren en te zorgen voor een veilige en gezonde geboorte-ervaring voor moeder en kind. We zijn er om jou en je kleintje de beste start te geven, vol zorgzaamheid en vertrouwen.
Conclusie
We hopen van harte dat dit artikel wat meer inzicht heeft gegeven in wat je kunt verwachten als je te maken krijgt met een vastzittende placenta. Het is zeker niet iets om licht op te vatten, maar gelukkig zijn er voldoende opties en deskundige hulp beschikbaar om je door dit proces heen te loodsen. Onthoud dat je niet alleen bent en dat je altijd op je verloskundige kunt rekenen voor ondersteuning en begeleiding.
Bij Verloskundigen PuurBegin staan we klaar om eventuele vragen te beantwoorden of extra informatie te verschaffen. Jouw gezondheid en die van je baby staan bij ons voorop. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen bij twijfels, zorgen of als je gewoon behoefte hebt aan een luisterend oor.
We wensen je een voorspoedige bevalling en een puur begin met je kleintje. Vergeet niet dat elke bevalling uniek is en dat wij er zijn om je in elke stap te ondersteunen. Want bij PuurBegin, begint jouw verhaal met de allerbeste zorg.
Tot gauw!
Blijf op de hoogte!
Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen. Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk. Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!
![]() |
![]() |
Neem zorg voor jezelf en je kleintje!
Met lieve groeten,
Verloskundigen PuurBegin
Adres: Orkestlaan 148, 8265RC Kampen
Telefoon: 085 40 19 095