Een vaak voorkomende zwangerschapsklacht
Welkom bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen helpen we je graag met alles over je zwangerschap en vandaag praten we over brandend maagzuur. Misschien voel je al dat vervelende, branderige gevoel in je borst – dat is een van de dingen die vaak gebeuren als je zwanger bent. Het is heel normaal, hoor – zo’n 70% van de zwangere vrouwen heeft er last van. We snappen dat het je onzeker kan maken, daarom leggen we je uit wat het is en wat je ertegen kan doen. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige.
Wat is brandend maagzuur precies?
Brandend maagzuur, ofwel hartbrand, is een branderig of pijnlijke sensatie in je borst, veroorzaakt door maagzuur dat terugstroomt in je slokdarm. Je maag produceert zuur om je eten te verteren en normaal heeft je een spier die de maag afsluit van je slokdarm. Tijdens de zwangerschap kan die spier wat zwakker worden, waardoor zuur kan ontsnappen en omhoog komen. Dat veroorzaakt dat vervelende branderige gevoel.
Waarom krijg je het tijdens de zwangerschap?
Er zijn een couple van redenen waarom brandend maagzuur zo vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Ten eerste, je hormonen veranderen. Progestero, een hormoon dat je zwangerschap in standhoudt, ontspant je spieren, waaronder de sluitspier van je maag. Dat kan ervoor zorgen dat maagzuur makkelijker terugstromt.
Ten tweede, je buik groei naarmate je baby groter wordt. Die groeiende buik drukt op je maag, wat kan leiden tot meer maagzuur en meer kansen op reflux.
Samengevat, de combinatie van hormonale veranderingen en de fysieke veranderingen in je lijf maken dat brandend maagzuur een frequent probleem is in de zwangerschap.
Wanner merk je brandend maagzuur het meeste?
Brandend maagzuur kan op elk moment in je zwangerschap voorkomen, maar het is vaak erger in de tweede en derde trimester, als je buik groter is. Je kan het voelen na een maaltijd, als je platligt, of als je bukt. Soms kan het ’s nachts je slaap verstoren.
Wat zijn de symptomen?
De belangrijkste symptomen van brandend maagzuur is een branderig of pijnlijke sensatie in je borst, net beneden je borstbeen. Je kan een zure smaak in je mond krijgen, of een hoestje ontwikkelen. Soms kan je moeite met slikken of een opgeblazen gevoel na het eten ervaren.
Wat kan brandend maagzuur erger maken?
Er zijn bepaalde dingen die brandend maagzuur erger kan maken. Bijvoorbeeld:
- Vet of pikant eten
- Koffie, thee of alcohol
- Grote maaltijden
- Liggen of bukken vlak na het eten
- Tight kleding die je buik samendrukt
Het is handig om te weten wat jouw triggers zijn, zodat je ze kan vermijden.
Hoe kan je het verzachten met eten?
Er zijn een couple van tips om brandend maagzuur te verminderen door je eetgewoontes aan te passen.
- Eet kleinere porties, vaker per dag. Dat zorgt ervoor dat je maag niet te vol raakt.
- Kies lichte, makkelijk verteerbare voedsel, zoals volkorenbrood, aardappelen en gekookte groenten.
- Vermijd vet, pikant en zuur eten, zoals frites, pikante sauzen, citrusvruchten en tomatenproducten.
- Drink water tussendoor, maar niet te veel bij je maaltijd, want dat kan je maag te vol maken.
- Kauw je eten grondig om je spijsvertering te helpen.
Welke houdingen helpen tegen maagzuur?
Je houding kan ook een rol spelen bij het beheersen van brandend maagzuur.
- Zit rechtop na het eten, in elk geval een halfuur.
- Slaap met je hoofd wat hoger, door een extra kussentje te gebruiken.
- Slaap op je linkerzij, want dat kan de maag beter positioneren.
- Vermijd bukken of liggen vlak na een maaltijd.
Zijn er andere tips die helpen?
Absoluut! Hier zijn wat meer tips:
- Neem een slokje melk of een hapje yoghurtdrank om het zuur te neutraliseren.
- Draag losse kleding, wees comfortabel.
- Neem rust na het eten, bijvoorbeeld door even te wandelen of te zitten.
- Sommige vrouwen vinden dat kauwen op gember of anijs helpt.
Zijn er medicijnen die helpen?
Ja, er zijn medicijnen die helpen tegen maagzuur, zoals antacida. Maar, het is heel belangrijk om met je verloskundige of dokter te overleggen voordat je iets neemt, want niet alle medicijnen zijn veilig tijdens de zwangerschap. Wij bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen kunnen je advies geven over wat veilig is.
Wanneer wordt het minder?
Gelukkig, brandend maagzuur verdwijnt vaak na je bevalling, als je buik weer teruggaat en je hormonen normaliseren. Het kan nog wat duren, maar over het algemeen voel je je beter na de geboorte van je baby.
Wanneer bel je ons over maagzuur?
Meestal is brandend maagzuur niks om je zorgen over te maken, maar soms kan het een teken zijn van iets anders. Bel ons als:
- Het branderige gevoel erg pijn doet of aanhoudt.
- Je moeite hebt met slikken of eten.
- Je koorts of misselijkheid hebt.
- Je je zorgen maakt over je symptomen.
Bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen zijn we er dag en nacht om je te helpen. Liever een extra check dan onnodige stress.
Jouw zwangerschap met minder maagzuur
Even samenvattend: brandend maagzuur is een normaal verschijnsel in de zwangerschap, veroorzaakt door hormonale veranderingen en de groeiende buik. Met wat aanpassingen in je eetpatroon en je levensstijl kan je het draaglijker maken. Het gaat over na je bevalling. Wij bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen helpen je graag met advies en steun. Als je vragen hebt, bel ons gerust.
Blijf op de hoogte!
Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen. Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk. Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!
![]() |
![]() |
Neem zorg voor jezelf en je kleintje!
Met lieve groeten,
Verloskundigen PuurBegin
Adres: Orkestlaan 148, 8265RC Kampen
Telefoon: 085 40 19 095