Verloskundigen PuurBegin in Kampen

Doorslapen Baby - Verloskundigen PuurBegin Kampen

Doorslapen baby

Als kersverse ouder vraag je je wellicht af wanneer je baby eindelijk zal doorslapen. Het slaapgedrag van baby’s varieert sterk, maar er zijn strategieën die je kunt toepassen om een betere nachtrust voor zowel je baby als jezelf te bevorderen.

Wat betekent ‘doorslapen’?

Medisch gezien wordt ‘doorslapen’ gedefinieerd als vijf tot zes uur onafgebroken slaap. Voor veel baby’s betekent dit een slaapperiode van middernacht tot ongeveer 5.00 uur ‘s ochtends. Rond de leeftijd van 4 tot 5 maanden bereiken de meeste baby’s dit punt. Echter, elk kind is uniek; sommige baby’s slapen eerder door, terwijl anderen meer tijd nodig hebben.

Wanneer kan ik verwachten dat mijn baby de hele nacht doorslaapt?

Veel baby’s beginnen rond de leeftijd van 6 maanden langere periodes te slapen, vaak tot acht uur aan één stuk, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Vanaf ongeveer 9 maanden kunnen sommige baby’s zelfs van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen. Toch is het normaal dat baby’s tot hun eerste jaar en soms zelfs daarna ‘s nachts wakker worden. Factoren zoals honger, een volle luier of behoefte aan troost kunnen hierbij een rol spelen.

Tips om het doorslapen te bevorderen

Hoewel het slaapritme van je baby zich natuurlijk ontwikkelt, zijn er enkele strategieën die kunnen bijdragen aan betere slaapgewoonten:

  1. Creëer een vast bedtijdritueel: Een consistente routine, zoals een warm bad, een verhaaltje voorlezen of een slaapliedje zingen, helpt je baby te ontspannen en bereidt hem voor op de nachtelijke rust.
  2. Maak onderscheid tussen dag en nacht: Houd overdag de kamers licht en actief en beperk ‘s nachts licht en geluid. Dit helpt je baby het verschil tussen dag en nacht te leren.
  3. Zorg voor een rustgevende slaapomgeving: Een donkere, stille en comfortabele kamer kan bijdragen aan een betere slaap. Gebruik eventueel een nachtlampje en zorg voor een aangename kamertemperatuur.
  4. Let op vermoeidheidssignalen: Let op tekenen zoals gapen, in de ogen wrijven of staren. Door je baby op tijd naar bed te brengen, voorkom je oververmoeidheid, wat het in slaap vallen kan bemoeilijken.
  5. Beperk prikkels voor het slapengaan: Vermijd drukke activiteiten en fel licht in de periode voorafgaand aan bedtijd. Dit helpt je baby tot rust te komen en zich voor te bereiden op de slaap.
  6. Gebruik een slaapzak: Een slaapzak kan helpen je baby rustig te laten slapen. Een deken kan een reden zijn waarom je kindje wakker wordt, omdat hij deze kan loswoelen. Bij een slaapzak gebeurt dit niet. Zeker bij een beweeglijke baby kan een slaapzak helpen.
  7. Overweeg inbakeren: Als je baby heel onrustig slaapt, kan hij zichzelf wakker slaan met zijn armpjes. Bij harde geluiden, temperatuursveranderingen of plotselinge bewegingen treedt bij baby’s ook vaak een schrikreflex op, de Mororeflex. Bij deze reflex bewegen de armen en benen zich, wat de slaap kan verstoren. Inbakeren zorgt ervoor dat je baby dit niet doet en dat hij rustiger wordt. Ga alleen inbakeren na overleg met het consultatiebureau en zorg ervoor dat je het afbouwt zodra je kind kan omrollen. Het kan verstikkingsgevaar opleveren wanneer je kind op de buik rolt, maar niet terug kan.
  8. Zorg goed voor jezelf: De eerste maanden zijn voor jou zwaar. Zeker als je baby niet wil doorslapen. Je kan de avond- en nachtdienst afwisselen met je partner, zodat je om beurten rust hebt. Zorg daarnaast goed voor jezelf en pak zo nodig overdag je rustmomenten. Hierdoor ben je zelf ‘s nachts beter in staat je baby weer rustig te krijgen. Schroom ook niet om je omgeving om hulp te vragen bij taken als schoonmaken, koken en boodschappen doen.
  9. Kalmeer je baby voor het slapengaan: Een rustig avondprogramma maakt de overgang naar het bedtijdritueel soepeler. Vermijd spelletjes met veel prikkels en doe iets rustigs in de uren voor het slapen gaan. Met een massage of een badje kan je baby lekker tot rust komen. Hierdoor valt hij makkelijker in slaap. Dit vergroot ook de kans op doorslapen.
  10. Houd je baby overdag niet wakker: Je baby overdag tegen zijn zin wakker houden heeft normaal gesproken geen zin. Door hem wakker te houden raakt hij alleen maar oververmoeid en ervaart hij stress. Het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt, waardoor in slaap vallen moeilijk wordt. Cortisol belemmert bovendien de werking van melatonine. Daarnaast kunnen de extra prikkels en onrust ervoor zorgen dat je baby onrustig slaapt.

Blijf goed voor‍ jezelf zorgen⁤ en aarzel niet ⁢om​ hulp te vragen als ⁤je die nodig⁢ hebt.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen.
Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk.
Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/ https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

Hartelijke groet,

Verloskundigen PuurBegin
Adres: Orkestlaan 148, 8265RC Kampen
Telefoon: 085 40 19 095

error: Beschermde content.
nl_NLDutch