Verloskundigen PuurBegin in Kampen

Herpes Genitalis

Alles wat je moet weten over Herpes Genitalis

Herpes genitalis is een veelvoorkomende seksueel overdraagbare infectie, meestal veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV-1 of HSV-2). Hoewel het bij sommige mensen nauwelijks merkbare klachten geeft, ervaren veel mensen wel vervelende symptomen. Denk hierbij aan jeuk of tintelingen rond de geslachtsdelen, pijn bij het plassen en blaasjes of open wondjes op de huid. Deze symptomen kunnen zich herhalen in de vorm van zogenoemde uitbraken, waarbij het virus opnieuw actief wordt. De impact hiervan is niet alleen lichamelijk, maar kan ook emotioneel erg zwaar wegen. Hoe ga je om met onzekerheid of angst over bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak? Het virus blijft na een infectie inactief in het zenuwstelsel, beschermd tegen het immuunsysteem. Wanneer je immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld door stress, een infectie of vermoeidheid, kan het virus activeren en zorgen voor een uitbraak. Voor zwangere vrouwen is het daarom essentieel om deze triggers zo veel mogelijk te voorkomen. Herpes genitalis kan in sommige gevallen risico’s vormen tijdens een zwangerschap en bij de bevalling. Een eerste infectie tijdens de zwangerschap kan zelfs complicaties veroorzaken. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en weet wat jouw specifieke situatie vraagt. Mocht je plannen hebben om zwanger te worden of al zwanger zijn en je herkent symptomen, neem dan contact met ons op, we weten dat het ontzettend lastig kan zijn om bij iemand terecht te kunnen met je vragen hieromtrent maar wij zijn er voor jou.

Impact van Herpes Genitalis tijdens zwangerschap

Herpes genitalis kan een extra laag van onzekerheid toevoegen aan een toch al spannende zwangerschap. Tijdens de bevalling kan het virus namelijk worden overgedragen van jou op je baby als er sprake is van een actieve uitbraak en wanneer de baby in contact kan komen met het vocht uit de blaasjes. De besmetting vindt plaats door direct huidcontact met actieve herpeslaesies in het geboortekanaal. Een besmetting kan bij een pasgeborene ernstiger verlopen omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Gelukkig zijn er voorzorgsmaatregelen die we samen kunnen nemen om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Wanneer je weet dat je herpes hebt, is het belangrijk om dit tijdens de zorg in de zwangerschap al met ons als jouw verloskundigen te bespreken. Regelmatige controles en open communicatie over symptomen helpen ons om tijdig een goed plan te maken. Bijvoorbeeld, als er rond de bevallingsdatum sprake is van een actieve infectie, kan bij een allereerste infectie met het herpesvirus een keizersnede noodzakelijk zijn om overdracht naar de baby te voorkomen. Wanneer je niet aan ons zou vertellen dat je voor de eerste keer blaasjes rond je vagina hebt en het mogelijk gaat om een eerste herpes infectie, is dit gevaarlijk voor de gezondheid van de baby. Een keizersnede klinkt misschien ingrijpend, maar samen zorgen we ervoor dat jij en je baby de beste zorg krijgen. Wanneer je al eerder een herpesinfectie hebt doorgemaakt, is het een ander verhaal. Omdat de infectie bij verminderde weerstand weer kan opspelen, kan het soms raadzaam zijn om preventieve antivirale medicatie te overwegen tijdens de laatste weken van je zwangerschap. Deze medicijnen kunnen het risico op een uitbraak rond de bevalling verminderen. Dit bespreken we uitgebreid met jou, zodat je inzicht hebt in alle mogelijkheden. Wij geloven dat correcte informatie en begeleiding cruciaal zijn in deze periode en weten dat jij hier als zwangere behoefte aan hebt als je bekend bent met het herpes virus.

Emotionele impact en ondersteuning

Zwanger worden is spannend, maar hoe bereid je je voor op iets wat je nog nooit hebt meegemaakt? Het krijgen van herpes genitalis kan emotioneel zwaar zijn, zowel voor, tijdens als ook na de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap komen er echter nog meer emoties bij als je een herpes uitbraak hebt, waarbij je je overweldigd kunt voelen door zorgen rondom je gezondheid en die van je baby. Misschien vraag je je af: hoe bespreek ik dit met mijn partner? Houd in gedachten dat iedere aanstaande ouder onzekerheden kent—je staat hier niet alleen voor. Herpes genitalis kan gevoelens van schuld, schaamte of isolatie oproepen. Vooral de vraag hoe je de infectie hebt opgelopen of juist het idee dat je de infectie mogelijk hebt doorgegeven, kan mentaal veel impact hebben. Voor zwangere vrouwen komt daar de angst bij voor overdracht tijdens de bevalling. Deze onzekerheden zijn begrijpelijk, maar weten dat er veilige manieren zijn om je baby te beschermen, kan al veel rust geven. Het is belangrijk om hierover te praten, zowel met je partner als met je verloskundige. Open communicatie met je partner en verloskundige speelt een cruciale rol. Leg uit wat je voelt en nodig hebt. Misschien zoek je emotionele steun of wil je gewoon dat iemand luistert zonder te oordelen. Samen kunnen jullie plannen hoe je het beste met de situatie omgaat, wat helpt om de druk te verlichten. Verloskundigen zoals wij bij PuurBegin bieden uitgebreide zorg en begeleiding. Aarzel niet om tijdens consulten je angsten en vragen te delen. Andere dingen die kunnen helpen, is focussen op ontspanning om de kans op een uitbraak te verkleinen door zo min mogelijk stress te hebben. Denk dan aan mindfulness of een rustige ademhalingstechniek die je focus terugbrengt, maar ook yoga kan heel goed werken. Onthoud dat ook laagdrempelige steun, zoals een luisterend oor van een familielid, een verschil kan maken. Bij ons gaat je welzijn niet alleen over je fysieke gezondheid. Of het nu gaat om mentale steun, relationele vragen of praktische adviezen, we bekijken samen hoe we je zo goed mogelijk kunnen ondersteunen in deze bijzondere periode.

Hoe krijg je herpes genitalis?

Herpes genitalis wordt meestal overgedragen via seksueel contact met een geïnfecteerde partner, zelfs als deze geen zichtbare symptomen vertoont. Het virus kan zich in een tijd zonder symptomen nog steeds verspreiden .

Hoe wordt de diagnose ‘herpes genitalis’ gesteld?

De diagnose herpes genitalis wordt doorgaans gesteld door een zorgverlener die je symptomen beoordeelt, een lichamelijk onderzoek uitvoert en mogelijk een monster neemt van de blaasjes of zweren voor laboratoriumtests. Verder kan een herpes infectie in twee varianten voorkomen: herpes type 1 en 2. Om te weten welke variant van het herpes virus je hebt, kan een kweek worden afgenomen van het vocht uit de blaasjes. Echter is het afnemen van deze kweken pijnlijk en is er geen meerwaarde om dit in de zwangerschap te doen.

Hoe wordt een herpes genitalis aanval uitgelokt?

Factoren die een uitbraak kunnen uitlokken zijn onder andere stress, ziekte, vermoeidheid, hormonale veranderingen of zelfs UV-licht. Iedereen kan anders reageren en daarom is het goed om bij te houden wat jouw triggers zijn. Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om te proberen om goed je vitamines binnen te krijgen door voldoende fruit (2 stuks per dag) en groente te nemen maar daarnaast ook goed je rust te nemen. Zeker als je bekend bent met het herpes virus, is vermoeidheid iets om goed naar te luisteren. Wanneer je een slechte nacht hebt gehad, probeer dan de volgende dag wat rust te nemen.

Hoe voorkom ik herpes genitalis?

Om het risico op overdracht te verminderen, is het advies om:

  • Latex of polyurethaan condooms te gebruiken.
  • Geen seks te hebben tijdens een uitbraak.
  • Open en eerlijke communicatie met je partner over je aandoening .

Hoe vaak komt herpes genitalis voor?

Herpes genitalis is wereldwijd een veelvoorkomende aandoening. Studies schatten dat ongeveer 1 op de 6 volwassenen tussen de 14 en 49 jaar het herpes virus heeft. Omdat er echter weinig over gesproken wordt, realiseer je je vaak niet dat de kans groot is dat je zelf iemand kent die weet hoe jij je voelt.

Herpes en kinderwens

Als je van plan bent zwanger te worden en je hebt herpes genitalis, wees dan niet ontmoedigd. Veel vrouwen met deze aandoening hebben gezonde zwangerschappen en baby’s. Het is belangrijk om met je verloskundige te praten over je herpesgeschiedenis, vooral als je een actieve uitbraak hebt of in het verleden hebt gehad.

Vaginaal bevallen gewoon mogelijk

Zwangere vrouwen met een ‘slapende’ herpes genitalis infectie kunnen gewoon vaginaal bevallen. Ook als je ooit eerder een herpes genitalis hebt doorgemaakt en nu opnieuw een uitbraak hebt, kun je gewoon vaginaal bevallen. Er wordt namelijk gezorgd voor een minimale kans op besmetting naar de baby, doordat de blaasjes rond je vagina afgeplakt worden of worden ingesmeerd met jodiumtinctuur. Alleen als je nooit eerder een herpes genitalis infectie hebt gehad en nu een allereerste infectie hebt in de laatste 6 weken tot de bevalling of tijdens de bevalling zelf, wordt gekozen voor een keizersnede omdat dan het risico op overdracht van het virus aan de baby wel aanwezig is als je vaginaal zou bevallen.

Ziekenhuisprotocollen

Ziekenhuizen hebben specifieke protocollen wanneer een vrouw met herpes genitalis in de bevallingsfase is. Als je al ooit eerder een herpes genitalis infectie hebt doorgemaakt, is er echter geen medische indicatie voor de bevalling en mag je gewoon met je eigen verloskundige bevallen. Wel kan het soms zo zijn dat een ziekenhuis afspraken heeft gemaakt met de verloskundige over controles van de baby na de geboorte om mogelijke infecties op te sporen, bijvoorbeeld een eenmalige check door de kinderarts voor alle zekerheid.

Belangrijke punten voor het gesprek met je verloskundige

Bij je eerste afspraak met je verloskundige is het cruciaal om je geschiedenis met herpes genitalis te delen. Bespreek:

  • De frequentie en ernst van je uitbraken.
  • Je bezorgdheden over de bevalling en de gezondheid van je baby.

Wat als mijn kindje besmet is na de geboorte?

Zoals eerder besproken, is er geen bezwaar om vaginaal te bevallen als je ooit al eens een herpesinfectie hebt doorgemaakt. Het risico op besmetting is aanwezig als je voor het eerst een herpesinfectie doormaakt en ook daadwerkelijk een actieve eerste uitbraak hebt tijdens de bevalling. Als een baby herpes genitalis oploopt tijdens de bevalling, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder infecties van de huid, ogen of hersenen. Daarentegen is het goed om te weten dat de ernstige gevolgen van een besmetting niet veel voorkomen: 2 à 3 kinderen op de 100.000 geboortes.

Behandeling en Preventie

Behandeling van herpes genitalis richt zich voornamelijk op het beheersen van symptomen en het voorkomen van verdere uitbraken, omdat er geen genezing bestaat. Antivirale middelen, zoals Aciclovir, kunnen de duur en de ernst van uitbraken verminderen. Maar wist je dat jouw dagelijkse keuzes ook invloed hebben op het verloop van de aandoening? Een gezonde levensstijl helpt vaak bij het beheersen van stress, een belangrijke trigger voor herpes-uitbraken. Regelmatige ontspanning, een evenwichtig dieet en voldoende slaap kunnen al een groot verschil maken. Voeding speelt ook een cruciale rol. Probeer voedingsmiddelen te vermijden die arginine bevatten, zoals noten en chocolade, omdat deze het herpesvirus kunnen activeren.

Behandeling omvat meestal antivirale middelen zoals aciclovir en vaak wordt ook een zinkoxide zalf voorgeschreven voor het verlichten van symptomen. Wanneer je regelmatig last hebt van terugkerende uitbraken, is het mogelijk om een onderhoudskuur te starten van orale aciclovir. Dit gaat in overleg met je huisarts, die je soms zal verwijzen naar de gynaecoloog voor een juiste inschatting of een onderhoudsdosering noodzakelijk is. Verder zijn antivirale medicijnen zoals aciclovir en valaciclovir veilig en effectief tijdens de zwangerschap. Ze kunnen helpen om symptomen te verlichten en de kans op overdracht aan de baby te minimaliseren.

Je kunt niet van herpes genitalis genezen

Het is belangrijk te beseffen dat herpes genitalis een chronische aandoening is. Hoewel er behandelingen zijn die de symptomen kunnen verlichten en uitbraken kunnen verminderen, is er momenteel geen genezing voor herpes genitalis.

Leren leven met herpes genitalis

Het leren leven met herpes genitalis kan uitdagend zijn, maar veel mensen met de aandoening hebben een vol en gezond leven. Educatie, communicatie met partners en goede zelfzorg zijn essentieel om een positief leven met herpes te behouden.

Ondersteuning door Verloskundigen PuurBegin

Herpes genitalis kan niet alleen lichamelijke ongemakken veroorzaken, maar ook emotioneel belasten, zeker tijdens de zwangerschap. Het begrijpen van je lichaam en de signalen die het geeft, helpt om grip te krijgen op de situatie. Bij ons draait zorg niet alleen om behandelen, maar ook om begeleiden. Hoe voel je je hierbij? Heb je emotionele steun nodig? Daar staan we voor klaar. Zwanger zijn kan kwetsbaar maken en herpesuitbraken kunnen in deze periode extra verwarrend of zorgwekkend aanvoelen. Naast medische begeleiding spelen je emotionele en praktische behoeften een grote rol. Samen bespreken we hoe je je sterker en veiliger voelt. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van consulten waarin we alle tijd nemen om vragen te beantwoorden. Dit biedt een ruimte waarin je je serieus genomen voelt.

Conclusie

Herpes genitalis is een chronische aandoening die invloed kan hebben op zwanger worden en de zwangerschap. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en actief samen te werken met zorgprofessionals. Open communicatie met je verloskundige kan helpen om een veilige en gezonde zwangerschapservaring te garanderen. Onthoud dat er effectieve behandelingen en ondersteuning beschikbaar zijn om met herpes genitalis om te gaan, zodat je je kunt concentreren op het opbouwen van een toekomst met je kind.

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen. Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk. Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/ https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

Neem zorg voor⁢ jezelf en je kleintje!

Met lieve groeten,

Verloskundigen PuurBegin

Adres:  Orkestlaan 148, 8265RC Kampen
Telefoon: 085 40 19 095

error: Beschermde content.
nl_NLDutch