Położne PuurBegin w Kampen

Borstontsteking - Verloskundigen PuurBegin in Kampen

Zapalenie sutka: co musisz wiedzieć

Witamy w Położne PuurBegin w Kampen. Vandaag praten we over een onderwerp dat nogal wat moeders bezighoudt: borstontsteking of zoals het medisch heet, mastitis. Het is een aandoening die kan optreden bij borstvoedende moeders en het is belangrijk om erover te weten, want je kunt er vaak iets aan doen om het te voorkomen of te behandelen.

Dus, wat is borstontsteking? Het is een ontsteking van het borstweefsel, vaak veroorzaakt door een bacterie. Het kan een behoorlijke pijnlijke ervaring zijn, met een rode, gezwollen borst en soms koorts. Maar maak je geen zorgen, er is hulp en wij bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen zijn er om je te steunen.

Oorzaken van borstontsteking

Waarom krijg je borstontsteking? Meestal is het als de melk in je borst niet volledig wordt afgevoerd. Dat kan gebeuren als je baby niet goed aanhapt of als je borst niet leeg wordt bij het voeden. Soms kan een verstopte melkklier ertoe leiden. Ook, als je tepels gekloofd of geïrriteerd raken, kan dat een ingangspunt zijn voor bacteriën.

Dus, de sleutelfactoren zijn:

  • Onvolledige leegmaking van de borst
  • Verstopte melkklieren
  • Irritatie of wondjes op de tepels

Het is belangrijk om te weten dat borstontsteking niet jouw schuld is; het kan iedereen overkomen. Maar er zijn dingen die je kunt doen om de kansen te verkleinen.

Symptomen om op te letten

Hoe weet je of je borstontsteking hebt? Hier wat tekenen die je kunt opmerken:

  • Je borst is rood en gezwollen.
  • Het is pijnlijker dan gewoonlijk, met name als je erop drukt.
  • Je hebt koorts of voelt je alsof je griep hebt.
  • Er is een plek op je borst die harder aanvoelt of een knobbeltje.
  • Je tepel kan er anders uitzien, zoals ingetogen of van kleur veranderd.

Het is belangrijk om op te letten als je borst plotseling pijnlijker is of er anders uitziet. Maar onthoud, borstontsteking is vrij algemeen bij borstvoedende moeders en het kan behandeld worden.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Meestal kan je verloskundige of dokter borstontsteking herkennen door te kijken en te voelen. Ze zal je borst bekijken op roodheid en zwelling en ze zal je vragen of je pijn hebt of koorts hebt.

Soms, als er pus is of als de ontsteking niet op antibiotica reageert, mag er een monster genomen worden om te zien welke bacterie de schuldige is.

Dus, diagnose is vrij eenvoudig en je hebt snel een antwoord.

Behandelingsopties

Wat doe je als je borstontsteking hebt? Allereerst, bij verdenking van een borstontsteking neem je het beste contact op met je verloskundige. Deze kan eerst beoordelen of er sprake is van een borstontsteking. Is dit het geval? Een inmiddels achterhaald advies van vroeger, is dat warmte juist goed zou zijn. Beperk dan warmtegebruik (dus geen warme straal van de douche op je borsten, ook geen warme kruiken) want een ontsteking veroorzaakt al warmte en dit moet  niet meer worden. Wat je het beste wel kunt doen is pijnstillers als ibuprofen nemen om de pijn en ontsteking te verminderen.

Het belangrijkste is om door te gaan met karmienie piersią, als dat lukt. Door je borst leeg te maken, help je de ontsteking te verminderen. Als het te pijnlijk is om te voeden, kan je melk afkolven. Ook krijg je waarschijnlijk antibiotica voorgeschreven. Het is belangrijk om die volledig af te maken, zoals voorgeschreven.

En tot slot: er is een misvatting dat je borstvoeding moet stoppen als je borstontsteking hebt. Maar dat is niet zo; je kan doorgaan en je baby kan veilig drinken.

Preventietips

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Hier wat tips om borstontsteking te voorkomen:

  1. Zorg dat je baby correct aanhapt. Als je baby de tepel en een deel van de tepelhof in z’n mondje heeft, is dat perfect.
  2. Zorg dat je borst volledig leeg is na elke voeding. Als je nog melk voelt, kan je wat handmatig stimuleren of afkolven.
  3. Draag comfortabele kleding en vermijd strakke beha’s die je borst afknellen.
  4. Houd je tepels schoon en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen of scheuren. Je kan tepelcrème of -balsem gebruiken.
  5. Rust als je kan en probeer stress te vermijden, want dat kan je immuunsysteem beïnvloeden.

Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en hulp te vragen als je het moeilijk hebt.

Wanner je ons kunt bellen

Wij bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen begrijpen dat de kraamtijd een intensieve periode is en we willen ervoor zorgen dat je je gesteund voelt. Hier wat momenten om ons te bellen:

  • Als je borst pijnlijker is dan normaal en je vermoedt borstontsteking.
  • Als je koorts hebt of je je ziek voelt.
  • Als je borstontsteking hebt en de symptomen na 24 tot 48 uur niet verbeteren, ondanks behandeling.
  • Als je vragen hebt of gewoon even wilt praten.

Ons team is er om je te helpen, dag en nacht. Je bent niet alleen in dit avontuur.

Mythes over borstontsteking

Er gaan wat mythes rond over borstontsteking. Laten we er een few debunk:

  1. Mythe: Borstontsteking is jouw schuld.
  2. Waarheid: Nee, het is een aandoening die kan gebeuren en het is niet jouw fout. Het is belangrijk om te weten dat je er niks aan kon doen.
  3. Mythe: Je kan je baby niet meer borstvoeding geven als je borstontsteking hebt.
  4. Waarheid: Integendeel, door te blijven voeden, help je je borst leeg te maken, wat de ontsteking kan helpen verminderen. Natuurlijk, als het te pijnlijk is, kan je afkolven.
  5. Mythe: Borstontsteking is zeldzaam.
  6. Waarheid: Het is vrij algemeen, ongeveer 10% van de borstvoedende moeders krijgt ermee te maken. Het is normaal en je kan erdoor.

Wniosek

Borstontsteking is een uitdaging, maar met de juiste kennis en ondersteuning kun je het aan. Onthoud, je bent niet alleen; wij bij Verloskundigen PuurBegin zijn er om je te helpen. Heb je vragen of zorgen? Neem gerust contact op.

We geloven dat elke moeder het beste verdient en we zijn hier om dat te realiseren.

Bądź na bieżąco!

Obserwuj nas w mediach społecznościowych, aby otrzymywać najnowsze informacje i zajrzeć za kulisy położnych PuurBegin w Kampen. Odkryj codzienne przygody naszych położnych, cenne wskazówki dla przyszłych rodziców i inspirujące historie zaczerpnięte z praktyki. Kliknij przyciski poniżej i bądź w kontakcie z naszym serdecznym zespołem!

https://www.instagram.com/verloskundigenpuurbegin/ https://www.facebook.com/verloskundigenpuurbegin

Dbaj o siebie i swoje maleństwo!

Z poważaniem,

Położne PuurBegin
Adres:  Orkestlaan 148, 8265RC Kampen
Telefon: 085 40 19 095

błąd: Treść chroniona.
pl_PLPolish