Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis, ongeacht je leeftijd. Maar wat als je de 35 al gepasseerd bent? In de volksmond spreken we dan al snel over een zwangerschap op latere leeftijd. Maar wat betekent dit nu eigenlijk, en waar moet je op letten? In deze blog duiken we dieper in op dit onderwerp, en geven we je alle informatie die je nodig hebt om een bewuste keuze te maken. We van Verloskundigen PuurBegin, gevestigd in Kampen, staan klaar om je te ondersteunen bij deze bijzondere reis.
Wat is zwanger op latere leeftijd?
Officieel spreken we van een zwangerschap op latere leeftijd als je 35 jaar of ouder bent wanneer je zwanger raakt. Deze grens is vastgesteld omdat na deze leeftijd de vruchtbaarheid bij vrouwen over het algemeen begint af te nemen en de kans op bepaalde complicaties tijdens de zwangerschap iets toeneemt. Toch is het belangrijk om te onthouden dat veel vrouwen boven de 35 een gezonde zwangerschap en een gezonde baby hebben.
De feiten op een rij
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen, is de afgelopen decennia gestegen. Waar in 1970 de gemiddelde leeftijd nog 24 jaar was, is dit in 2021 gestegen naar 30,3 jaar. Hoogopgeleide vrouwen zijn gemiddeld zelfs 33 jaar als ze hun eerste kind verwelkomen. Dit laat zien dat het krijgen van een kind op latere leeftijd steeds normaler wordt.
De voordelen van zwanger zijn op latere leeftijd
Er kleven zeker voordelen aan het moederschap op latere leeftijd. Vaak hebben vrouwen een stabielere relatie en een stevigere financiële basis. Ook zijn ze vaak bewuster bezig met de keuze voor een kind, wat kan leiden tot een meer ontspannen ouderschap. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen van oudere ouders minder vaak sociale- en emotionele problemen hebben en zelfverzekerder zijn.
- Stabielere relatie
- Stevigere financiële basis
- Bewustere keuze voor een kind
- Minder sociale- en emotionele problemen bij kinderen
- Zelfverzekerder kinderen
De mogelijke lastigheden van zwanger zijn op latere leeftijd
Naast de voordelen zijn er ook een aantal mogelijke lastigheden verbonden aan zwanger zijn op latere leeftijd. Zo neemt de vruchtbaarheid af naarmate je ouder wordt. Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar hebben maandelijks ongeveer 20% kans om zwanger te raken, terwijl dit tussen de 30 en 35 jaar daalt naar 10%. Na je 38e is de kans zelfs nog kleiner, namelijk 5%. Verder is er een verhoogd risico op bepaalde complicaties, zoals een miskraam, zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk. Ook neemt de kans op een kind met een chromosomale afwijking, zoals het Downsyndroom, toe met de leeftijd van de moeder. Wees gerust, wij van Verloskundigen PuurBegin in Kampen zijn er om je hierin te begeleiden.
- Verminderde vruchtbaarheid
- Verhoogd risico op een miskraam
- Verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes
- Verhoogd risico op hoge bloeddruk
- Verhoogde kans op een kind met een chromosomale afwijking
Vruchtbaarheid en leeftijd: Hoe zit dat?
De afname van de vruchtbaarheid op latere leeftijd heeft vooral te maken met de kwaliteit en de kwantiteit van de eicellen. Bij je geboorte heb je als vrouw ongeveer een miljoen eicellen. Dit aantal neemt af naarmate je ouder wordt, en er worden geen nieuwe eicellen aangemaakt. Daarnaast neemt de kwaliteit van de eicellen af met de leeftijd. Hoe langer eicellen in het lichaam hebben gezeten, hoe groter de kans is dat er beschadigingen zijn opgetreden. Dit kan het moeilijker maken om zwanger te worden en de kans op afwijkingen bij de baby vergroten.
Wat kun je zelf doen?
Hoewel je de biologische klok niet kunt stoppen, zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te optimaliseren en de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten:
- Gezonde leefstijl: Eet gezond en gevarieerd, beweeg voldoende en vermijd roken en alcohol.
- Foliumzuur: Begin minimaal een maand voor de conceptie met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een open ruggetje bij de baby.
- Vroegtijdig advies: Ga vroegtijdig naar je huisarts of verloskundige voor advies. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden en eventuele risico’s.
Onderzoeken tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende onderzoeken mogelijk om de gezondheid van de baby te controleren. Zo is er de NIPT-test (niet-invasieve prenatale test), waarbij via een bloedonderzoek bij de moeder wordt gekeken of er aanwijzingen zijn voor een chromosomale afwijking, zoals het Downsyndroom. Ook zijn er de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie, waarbij respectievelijk een stukje van de placenta of vruchtwater wordt afgenomen voor onderzoek. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende onderzoeken en de bijbehorende risico’s, zodat je een bewuste keuze kunt maken.
De overgang en zwangerschap
De meeste vrouwen bereiken de overgang ergens tussen eind 40 en begin 50, met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 51 jaar. In de periode voor de overgang, de perimenopauze, produceer je nog steeds eicellen, waardoor een zwangerschap nog mogelijk is. Wel is het zo dat de menstruatiecyclus in deze periode vaak onregelmatiger wordt, waardoor het moeilijker kan zijn om zwanger te worden. Ook neemt de kans op een miskraam toe in de perimenopauze.
Zwanger op latere leeftijd: Een bewuste keuze
Zwanger zijn op latere leeftijd is een bewuste keuze, met zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijke risico’s en complicaties, maar ook om te beseffen dat veel vrouwen boven de 35 een gezonde zwangerschap en een gezonde baby hebben. Een gezonde leefstijl en vroegtijdig advies kunnen bijdragen aan een voorspoedige zwangerschap.
Verloskundigen PuurBegin staat voor je klaar
Wij van Verloskundigen PuurBegin, gevestigd in Kampen, begrijpen dat je als aanstaande moeder op latere leeftijd wellicht met vragen en onzekerheden zit. We zijn er om je te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere reis. Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek, waarin we al je vragen kunnen beantwoorden en je kunnen informeren over de mogelijkheden.
Blijf op de hoogte!
Volg ons op social media voor het laatste nieuws en een kijkje achter de schermen bij Verloskundigen PuurBegin in Kampen. Ontdek de dagelijkse avonturen van onze verloskundigen, waardevolle tips voor aanstaande ouders en inspirerende verhalen uit de praktijk. Klik op de onderstaande knoppen en blijf verbonden met ons hartverwarmende team!
![]() |
![]() |
Neem zorg voor jezelf en je kleintje!
Met lieve groeten,
Verloskundigen PuurBegin
Adres: Orkestlaan 148, 8265RC Kampen
Telefoon: 085 40 19 095